"Blue" Diving Center

Learn To Dive...

Echipamente

Marea : Se numește masa lichidă care acoperă 3/4 din suprafața Pământului cu apă sărată. Conform mitologiei grecești, marea era o zeitate antropomorfă imaginară primitivă care a ajuns secundară după Poseidon.

Scufundare Autonoma : Este definită posibilitatea scufundării cu un dispozitiv de scufundare autonom. Scufundarea se numește Scuba Diving (aparat de respirație subacvatică autonom). Scuba Diver, spre deosebire de Diver care depinde de "centura" prin care pompează aerul atmosferic sau amestecurile de gaze dintr-o stație, poartă un dispozitiv de aer comprimat, care conferă o autonomie mai mare mișcărilor subacvatice.

Masca : este una dintre cele mai elementare piese de echipament. Disponibil într-o mare varietate în funcție de volumul, forma și materialul de construcție. Potrivirea corectă a feței, câmpul vizual bun și materialele de construcție de bună calitate sunt elementul principal pe care scafandrul ar trebui să îl ia în considerare. Dincolo de aceasta, alegerea este o chestiune de plăcere și capacitate financiara.

Sandale : Sunt aripioare flexibile, construcție ușoară și oferă confort, flexibilitate și viteză scafandrului. Sunt oferite în două tipuri, deschise și închise. În scufundări, sandalele deschise sunt utilizate în principal, deoarece permit mai multe mișcări în picior, o protecție termică mai bună datorită utilizării unei cizme, ceea ce face mersul mai confortabil pe drumuri denivelate. Flexibilitatea aripioarelor variază în funcție de materialul de construcție al acestora.

Ventilator : o piesă de echipament de suprafață care permite monitorizarea fundului fără ca scafandrul să trebuiască să scoată capul din apă pentru a obține aer. Există multe tipuri de ventilatoare care variază în ceea ce privește designul și materialul. Ce trebuie să aibă grijă scafandrul este că tubul nu depășește 42 cm, există o bandă reflectorizantă pe partea superioară a tubului, astfel încât să fie vizibilă de departe, să aibă un muștiuc moale și are o curea care îl susține în mască.

Cuțit de scufundare : Un echipament important în legătură cu siguranța scafandrului. Desigur, cuțitul nu este considerat o armă, ci un instrument foarte important în partea de jos, cu care scafandrul poate tăia o frânghie sau plase pentru a evita să fie prins.

Reglator de flotabilitate (BCD) : Un echipament foarte important care permite scafandrului să își regleze flotabilitatea sub apă, fluctuând volumul acestuia. Tot la suprafață joacă rolul de "salvatoare". Regulatorul de flotabilitate poate fi umplut mecanic, printr-un furtun regulator de joasă presiune sau prin gură. Este echipat cu supape de evacuare pentru golire. Este disponibil pe piață în tipul de sacou și "aripi". Ambele tipuri oferă cea mai bună siguranță și echilibru posibil pentru scafandru atunci când navigați atât pe fund cât și pe suprafață.

Regulator de Presiune: Este mecanismul care reduce presiunea aerului sticlei la o astfel de valoare încât presiunea este respirabilă. Este împărțit în două etape, a 'și b' și oferă posibilitatea ieșirilor de presiune scăzută și înaltă care pot fi utilizate pentru a umple BCD, etapa de rezervă 'b (caracatiță) și comenzi. 

Centura de greutate : Este un mecanism pentru controlul flotabilității scafandrului. Elementele importante pentru o centură sunt să existe o cataramă cu eliberare rapidă, mecanisme de reținere a greutății pentru o distribuție corectă a greutății, astfel încât să nu împovărați talia (mai ales pentru femei) și să evitați încurcarea cu regulatorul de flotabilitate. 

Costum de scufundare : Oferă protecție termică scafandrului, precum și protecție împotriva umflăturilor sau abraziunilor care pot fi cauzate de contactul cu fundul mării. Uniformele sunt împărțite în tip lichid, semi-strâns și strâns. Tipurile umede și semi-etanșe sunt utilizate pe scară largă pentru scufundări recreative. Tipul rezistent la apă este utilizat pentru scufundări specializate mai mult în condiții de temperatură extremă. În ceea ce privește costumele de tip lichid și semi-strâns, acestea vin în diferite modele pentru a satisface nevoile diferite ale scafandrului.

Cilindru de aer : Este un container de diferite capacități, care transportă în siguranță aerul de înaltă presiune. Cele mai frecvente sunt sticlele de 10, 12, 15 și 18 litri. Sunt umplute cu aer atmosferic sub o presiune de 200-300 ATM și materialul lor de construcție este fie din oțel cromibdenic, fie din aliaj de aluminiu. Datorită presiunii constante la care se află cilindrii, specificațiile lor de fabricație sunt stabilite de agențiile guvernamentale. Cele mai cunoscute sunt DOT (Departamentul Transporturilor) din SUA, DIN (Deutsche Industry Norman) din Germania și EURS (European Standards). Fiecare purtător necesită gravarea diferitelor componente pe sticlă, cum ar fi materialul de construcție (3AA pentru oțel și 3AL pentru sticlele din aluminiu), data fabricației, capacitatea, presiunea de funcționare, numărul sticlei și data inspecției hidrostatice. Cilindrii au obloane, la care este conectat regulatorul de presiune. Obloanele sunt de fapt simple supape ON-OFF.

Console de instrumente : Acestea sunt cazuri care conțin toate instrumentele necesare cu care scafandrul monitorizează adâncimea scufundării (manometru), presiunea sticlei și, prin urmare, rezervele de aer (manometru) și direcția sa sub apă (busola). De asemenea, conține un termometru încorporat pentru monitorizarea temperaturii. Toate instrumentele de mai sus conținute în consolele de control obișnuite sunt analogice, adică au o funcție mecanică și oferă o grilă satisfăcătoare de informații, astfel încât scafandrul să rămână în limitele de proiectare ale scufundării sale. Cu toate acestea, progresele tehnologice au făcut posibilă calcularea electronică a tuturor parametrilor unei scufundări prin intermediul computerelor de scufundare sau a computerelor de scufundare. Deși computerele de scufundare devin din ce în ce mai fiabile, totuși, deoarece instrumentele analogice nu înlocuiesc starea reală a fiziologiei scafandrului, ar trebui să fim întotdeauna atenți să nu depășim limitele capacităților.